POCOP biedt een platform voor het verzamelen van

gegevens van patiënten met slokdarm- en maagkanker.

62

deelnemende
centra

5008

deelnemende
patiënten

Terug

Centralisatie van chirurgisch oncologische zorg en de gevolgen voor de oudere patiënt

2016-11-17

In de afgelopen jaren is de chirurgisch oncologische zorg steeds verder gecentraliseerd. Verschillende studies laten zien dat de centralisatie van oncologische chirurgie heeft geleid tot betere postoperatieve uitkomsten, zoals minder complicaties en een lagere sterfte. De gevolgen voor de kwaliteit van leven en de belasting voor de patiënt zelf zijn echter veelal onbekend. Daarnaast is ook onduidelijk of de oudere patiënt profiteert van betere uitkomsten na centralisatie.

Binnen het project kijken we naar de effecten van centralisatie bij o.a. maag-, slokdarm- en pancreas kankerpatiënten op de kwaliteit van leven, zelfredzaamheid van de patiënt en de belasting (i.e. reisafstand, reisduur, kosten etc). Hierbij richten we ons met name op de oudere patiënt.

Voor dit project worden vragenlijsten afgenomen ten tijde van de diagnose, na 3, 6 en 12 maanden. Aangezien de kwaliteit van leven vragenlijsten overlappen met die van POCOP & PACAP is gekozen voor een samenwerking. De vragenlijsten voor zelfredzaamheid en belasting van de patiënt worden tijdelijk extra toegevoegd aan de POCOP & PACAP vragenlijsten.

De studie is gesubsidieerd door KWF en wordt uitgevoerd door een post-doc onderzoeker van het Integraal Kankercentrum Nederland

voor meer informatie: p.vissers@iknl.nl

Terug